Tegels leggen
Bij tegels leggen, moet je beginnen met een tegelplan. Je begint door de oppervlakte van de vloer of wand op te meten. Op basis van die afmetingen kun je berekenen hoeveel m² tegels je nodig hebt. Wanneer je dat hebt gedaan, kun je gaan bepalen waar je begint met het leggen van de tegels, in de door jou gewenste ruimte. Meestal kiest men ervoor om vanuit het midden van een ruimte te beginnen met tegels leggen. De passtukken ontstaan hierdoor bij de muur en vallen uiteindelijk weg onder een kast, meubilair of keuken.
Tegelvloer leggen? Liever te veel dan te weinig
Vergeet het snijverlies van 10% en de twee extra pakken niet mee te berekenen bij het totale oppervlakte vloer- of wandtegels. Een tegelvloer leggen en uiteindelijk te weinig tegels hebben is een drama. Bestel daarom altijd liever iets te veel, dan te weinig tegels. Stel dat, bij het tegels leggen, een aantal tegels breken, of je verwerkt iets foutief, dan heb je altijd extra tegels over van deze badge tegels. Ook onmacht zoals waterschade of breuk in de loop der jaren is uiteindelijk eenvoudig op te lossen door de extra tegels. Bestel je geen extra tegels en heb je uiteindelijk wel een aantal tegels nodig? Dan zul je altijd kleurverschillen krijgen bij het tegels leggen. Elke ‘badge’ tegels van de fabrikanten heeft net een andere kleur en kleurcode. Bij het verwerken van de tegels zul je dit meteen zien en wij raden het af!
Het voorwerk van tegels leggen
Voordat je begint met tegels leggen, is het belangrijk dat de dekvloer schoon is, vrij is van onthechtende middelen en voldoende droog is. Bij een nieuwbouw woning duurt het namelijk minimaal 4 weken voordat de vloer voldoende droog is. Is de vloer niet voldoende droog, dan loop je het risico dat de vloertegels losraken naar enige tijd. Controleer met een paslat of een rechte plank, vanuit de hoeken van de ruimte naar het middel, of de ondergrond vlak is. De meest voorkomende hoogteverschillen zitten in hoeken van de ruimte of bij de deuropeningen. Enige millimeters kun je eenvoudig ophogen of gladstrijken door middel van een dun laagje tegellijm of egalisatie mortel. Ga je tegels over tegels leggen? Dan is het raadzaam om de oude tegels voor te strijken met voorstrijk of een laagje tegellijm, voor een betere hechting van de lijm, op de nieuwe tegels. Zo voorkom je ook dat de nieuwe vloertegels los raken.
Voorstrijk toepassen
Zorg ervoor dat je bij alle vloeren een voorstrijk toepast, ook bij een nieuwbouwwoning. Dit omdat de ondergrond “rustig” dient te zijn en niet meer werkende. Het kan namelijk voorkomen dat, indien je een ondergrond niet voor strijkt, de ondergrond de nieuwe tegellijm opzuigt. Vervolgens ontstaat er uiteindelijk een minder sterke binding met je vloer- of wandtegels, waardoor deze loskomen. Erg zonde en een behoorlijke kostenpost om achteraf te repareren. Tegels leggen in een ruimte groter dan 32 m²? Hou er dan rekening mee dat je de tegelvloer voorziet van uitzettingsvoegen. Hiermee maak je uiteindelijk een juiste verdeling van de spanning op de vloer en voorkom je kans op scheuren.
Tegels plaatsen? nieuwe trends, nieuwe plaatsingstechnieken!
De keramisch parket tegels zijn tegenwoordig erg populair en zijn bijna niet te onderscheiden van een echte houten vloer. Ook vloertegels en dan voornamelijk de grotere formaten zoals 75x75, 80x80, 60x120 of zelfs 120x240 centimeter maken hun opkomst. Erg mooi, maar informeer je wel goed op welke wijze je deze formaten dient te verwerken. Tegels leggen met een tegel levelling systeem biedt hierin dé uitkomst, voor degene die zelf tegels plaatsen gaat. Het tegel levelling systeem zorgt ervoor dat je geen fout kunt maken. Bij het plaatsen van keramische parket of grotere afmeting tegels, ontkom je er niet aan om een tegel levelling systeem toe te passen. Dit omdat er op deze grotere afmetingen namelijk een lichte buiging in de tegel aanwezig is. Om de tegel “flexibel” te houden, zodat deze niet breekt, is een tegel levelling systeem een must have tijdens het tegels leggen.
Wat heb je allemaal nodig bij het tegels leggen?
Neem goed je tegelplan door en controleer of je alle materialen, die je nodig hebt, hebt meegenomen. Voorkom zo frustraties en last minute ritjes naar de bouwmarkt en wees voorbereid! Controleer de onderstaand punten.
- Zorg ervoor dat je de oppervlakte, twee dagen voordat je de tegels leggen gaat, hebt behandeld met voorstrijk;
- Zorg ervoor dat de vloer schoon en vrij van obstakels is;
- Zorg voor de juiste aantal tegels. Oppervlakte + 10% snijverlies + twee pakken extra;
- Zorg voor de juiste aantal zakken lijm;
- Zorg voor de juiste aantal zakken voegmortel;
- Zorg voor de juist tegels leggen gereedschappen. Tegelsnijmachine, lijmkam 6 of 8 millimeter, rubberen hamer, boormachine met spiraalmenger, bouwkuip voor de tegellijm, schuurpapier, flex machine met tegel snijblad, een normale spons en een rubberen spaan voor het voegen.
Genoeg informatie! Aan de slag met het tegelen van je vloer
Maak allereerst tegellijm aan volgens de voorschriften. Onze tegelzetters hanteren voornamelijk Sopro 808 of 444 tegellijm. Beide zijn geschikt voor vloerverwarming en kunnen toegepast worden op alle ondergronden. Let wel op, maak nooit teveel tegellijm aan om uitdroging te voorkomen. Werk bij het tegels leggen altijd naar de richting van de deur of opening toe. Dit omdat je minimaal twee uur nodig hebt voordat je op de vloer mag lopen. Breng de lijm aan door middel van de lijmkam. Verdeel de lijm gelijkmatig en druk hierbij de lijmkam stevig tegen de vloer. De Sopro lijm droogt snel, dus breng maximaal, per keer, één vierkante meter oppervlakte lijm aan. Leg vervolgens de tegels, per stuk, strak in de tegellijm en verwerk de tegel levelling systeem, indien je deze gebruikt.
Nadat je klaar bent met tegels leggen, is de vloer binnen 24 uur droog en beloopbaar. Is je vloer helemaal schoon en vrij van de tegel levelling systeem? Dan kun je beginnen met het voegen van je tegels. Wij adviseren om hiervoor Sopro DF10 te gebruiken. Deze flexibele voeg is verkrijgbaar in diverse natuurlijke kleuren, zodat er altijd een bij de vloer passende voegkleur kan worden gekozen.
Maak de voegmortel aan volgens de voorschriften. Doe dit bij voorkeur niet met de hand, maar met een spiraalmenger op lage toeren. Na het mengen, moet de voegmortel enkele minuten blijven staan. Roer de voegmortel na het rusten nog even kort om en breng het mengsel vervolgens aan met een rubberen spaan. Druk de voegmortel goed in de voegen en verwerk deze, net als tegels leggen, zo snel mogelijk. Voegmiddel heeft namelijk de eigenschap om snel hard te worden. Veeg, met helder kraanwater en een schone spons, overtollig voegmortel weg en spoel de spons na elke veegbeweging. Ook bij de verwerking van de voegmortel geldt dat deze minimaal twee uur moet drogen en is het advies om 24 uur niet over de vloer te lopen. Werk bij het verwerken van de voeg ook naar de deur of opening toe zodat je niet op het ingevoegde oppervlakte meer hoeft te lopen nadat je klaar bent.
Tegels leggen; De laatste loodjes
Een juiste afwerking is uiteraard van cruciaal belang voor je net nieuw betegelde vloer. Verwijder bij de randen van je vloeroppervlakte aanwezige voegresten of overige vuiligheid en kit deze vervolgens - nadat je de vloer schoon en stofvrij hebt gemaakt - af met een elastische kit. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld onze Sopro Keramiek sillicone. Deze elastische kit is in dezelfde kleurtinten als de voegmortel te verkrijgen. Nadat de kit is aangebracht en is uitgehard, verwijder je eventuele restwaarde van tegellijm of mortel het beste door middel van de Moeller HMK R157 (intensieve cementsluier verwijderaar). De vloer krijgt zijn ware kleur terug! Nadat je dat hebt gedaan, ben je klaar met tegels leggen! Geniet van de welverdiende sublieme eindresultaat!